Kussengevecht. Wat maakt een goed hoofdkussen uit?

14.05.2019

Het is niet altijd eenvoudig om de vraag te beantwoorden, wat een goed hoofdkussen is, omdat veel orthopedische hoofdkussens vaak 200 Euro of meer kosten. De vraag is dan, of zo'n investering de moeite waard is.

De belangrijkste functies van het hoofdkussen zijn snel uitgelegd:

  • Zachte positionering van het hoofd tijdens het slapen
  • Ondersteuning en correcte positionering van de halswervelkolom
Het gewone hoofdkussen:

Als er zoiets zou bestaan als een 'gewoon' kussen (wat er niet is, want er bestaan geen algemene standaardmaten), dan zou het voldoen aan punt 1, namelijk de zachte positionering van het hoofd, maar zou punt 2 volledig buiten beschouwing blijven. Grofweg is het dan een zak met een vulling, die zorgt voor een zacht "eindgevoel" bij het liggen. Afhankelijk van de vulling, worden andere effecten beloofd. De halswervelkolom wordt aan de zwaartekracht overgelaten en drukt het kussen zover samen als anatomisch mogelijk. De neerwaartse kracht maakt het onmogelijk om de wervelkolom recht te houden, wat leidt tot een kromme slaaphouding en vervolgens tot pijn en spanning.

Het orthopedische hoofdkussen:

Het orthopedisch hoofdkussen bestaat uit één stuk materiaal. Soms is dat latex, soms koudschuim, soms een visco-elastisch materiaal. En daarnaast zijn er nog vele andere soorten "kussenkernen". De vreemde vorm van "orthopedische" hoofdkussens is noodzakelijk om Punt 2 (ondersteuning en positionering van de halswervelkolom) mogelijk te maken. Bij gebruik in zijligging werkt de dikkere basis van het kussen als een wig tussen de matras en de nek. Afhankelijk van de hoogte, draagt het kussen bij aan de positionering van de halswervelkolom en ondersteunt het de rechte, wervelkolomvriendelijke positionering van de wervelkolom.

Het "orthopedische" hoofdkussen is dus vele malen beter dan een gewoon kussen, omdat het, naast de zachte positionering van het hoofd ook rekening houdt met de ondersteuning van de halswervelkolom.

MAAR... Er is altijd een MAAR! Het hoofdkussen kan, net als de lattenbodem en de matras, niet los van het geheel worden gezien. Het moet passen in de matras-lattenbodemstructuur en ideaal zou zijn als het aan de slaper is aangepast. De hoogte van het kussen moet worden gekozen in overeenstemming met de mate hoe diep de schouder wegzakt in de schouderzone van de matras. Gebeurt dat niet, dan kan zelfs het "beste en duurste" kussen spanning en pijn veroorzaken. De afstemming van het hoofdkussen op de matras en de "slaper" is absoluut noodzakelijk om ontlasting van de botten/ tussenwervelschijven en zenuwen mogelijk te maken. Het is ook raadzaam om de positionering van de halswervelkolom te controleren.

CONCLUSIE: "Orthopedische" hoofdkussens zijn een goede zaak. Ze houden rekening met de essentiële functies die men van een hoofdkussen mag verwachten. Wel dient gekeken te worden naar de afstemming met uw eigen matras!

Categorie Inkijkjes

Label Inkijkjes, Tips, Van Ilyas Merl, Hoofdkussen, Slaapkwaliteit, Slaapadvies