Een dure matras en dan ook nog een dure lattenbodem? Verstandige configuratie vs. nare verrassingen

02.06.2020

Bij een goede matras hoort ook een goede lattenbodem. Dat hoor je vaak. Tot zover alles goed. Maar moet de lattenbodem net zo duur zijn als de matras? Heb ik een dikke, dure matras EN een lattenbodem nodig die allebei vele honderden Euro's kosten? Hoe weet ik welke configuratie zinvol is? Laten we dat eens van wat dichterbij bekijken...

Er zijn in principe twee benaderingen voor de configuratie matras-lattenbodem:

#1 Het lichaam wordt door de lattenbodem ondersteund of ontlast.
#2 De matras is de spil in de optimale positionering van het lichaam.

Moet de lattenbodem de ontlastende of ondersteunende functie overnemen, dan is hij meestal zeer flexibel en kunnen de verschillende elementen van het frame meestal worden aangepast. Dat is ook belangrijk, omdat de lattenbodem het lichaam zo precies mogelijk moet ondersteunen. Meestal is de nauwkeurigheid van de instelmogelijkheden echter beperkt of onvoldoende voor de behoeften van uw lichaam.

Blijft de matras over. Die maakt het liggen pas echt comfortabel. Als deze echter zo comfortabel en ook nog eens zeer hoog is door de vele lagen (meestal >20 cm), dan wordt het nut van de flexibele lattenbodem, door de afstand tot het lichaam, teniet gedaan. Daarom is het mijn aanbeveling, om de drukpuntverlichting en ondersteuning dichter bij het lichaam te brengen. Ik geef er de voorkeur aan om dit te realiseren met behulp van een verstelbare matras (zie schema). Met behulp van verschillende stevige steunelementen, kan ik een bijna perfecte zonering voor uw lichaam bereiken. En daarbovenop komt nog een bijzonder drukverlagende en toplaag. Zo'n hoogwaardige en flexibel aanpasbare matras biedt dan alles wat het lichaam nodig heeft voor een goede nachtrust.

Seitenlage_Matratze

En wat gebeurt er dan met de lattenbodem? Deze hoeft alleen maar te zorgen voor voldoende stabiliteit en goede ventilatie. Kortom, als de matras is afgestemd op mijn lichaam, is een eenvoudige maar stabiele lattenbodem voldoende. Daardoor wordt al snel een paar honderd Euro bespaard, wat niet alleen ten goede komt van een betere matras.

Categorie Lattenbodem

Label Inkijkjes, Tips, Vraag en antwoord, Matras, Lattenbodem, Slaapkwaliteit, Slaaponderzoek, Wervelkolom, Matrasprijs, Van Gordon Hengst