Wat heb ik allemaal nodig voor een goed bed?

30.01.2020

Op de eerste plaats is de definitie van een goed bed iets dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken; dat is dus heel individueel. Ook is er geen algemeen antwoord op de vraag wat een goed bed is.

Om te genieten van een goede nachtrust maakt het bijv. niet uit of je een mooi ledikant hebt. Zo zei een bekende slaapexpert vroeger: "Het enige belangrijke aan het ledikant is dat het hout geschaafd is, anders heb je kans op een splinter als je er in gaat zitten". Deze uitspraak vat het eigenlijk wel goed samen: uiteraard is een mooi ledikant of een boxspring een fraaie aanwinst voor de slaapkamer en zorgt het voor een groter gevoel van welzijn en een aangenamere sfeer, het maakt de slaap echter niet effectiever of gezonder. Er zijn weliswaar houtsoorten voor ledikanten waarvan wordt gezegd dat ze een bepaald effect hebben, maar die kunnen eventueel ook elders in de slaapkamer worden gebruikt.

Is een matrasbeschermer nuttig? Hierbij moet u een afweging maken tussen 2 mogelijkheden. De beschermer tussen de matras en de lattenbodem is bijv. allang niet meer nodig, omdat lattenbodems tegenwoordig zo goed worden afgewerkt dat ze de matrassen niet meer beschadigen. Er kunnen zich uitzonderingen voordoen bij latex matrassen en zeer brede latten (lattenbodems) in ombouwbedden. In die gevallen kan een matrasbeschermer van nut zijn als extra ventilatie tussen de lattenbodem en het matras. Een molton op het matras leggen om hygiënische redenen is daarentegen zeer zinvol. Het is dan wel belangrijk, dat de molton het comfort van de matras niet beperkt. D.w.z. dat hij zeer elastisch of rekbaar moet zijn. Matrashoezen zijn weliswaar meestal wasbaar, ze zijn echter vaak te groot en moeilijk af te nemen en worden daarom zelden gewassen; een molton is daarom sterk aan te bevelen.

Voor een goed bed zijn dus de volgende 4 à 5 zaken bepalend:

  1. Het matras: deze moet individueel afgestemd zijn met uw eigen ligprofiel, passend bij uw behoeften en klimatologisch geschikt zijn voor de situatie in uw kamer.

  2. De lattenbodem: deze moet ervoor zorgen dat het matras zijn volledige prestatiespectrum kan ontwikkelen en zijn levensduur van 10 jaar bereikt.

  3. Het kussen: moet de nek te ontlasten en dient daarom precies op de matras afgestemd te worden.

  4. Het dekbed: deze bepaalt het slaapklimaat en moet worden aangepast aan uw persoonlijke behoeften en de klimatologische omstandigheden van de slaapkamer, maar ook passen bij de matras.

  5. 4,5. Het beddengoed moet in elk geval geen invloed hebben op de klimaateigenschappen van een dekbed. Het meest ademende dekbed heeft geen nut als uw beddengoed van een synthetische materiaal is.

Om uiteindelijk te kunnen voldoen aan iemands behoefte naar een goed en gezond bed, is het advies van een deskundige echter bijna onontbeerlijk, gezien de verscheidenheid aan producten en individuele wensen.

Categorie Van Dirk Harmssen

Label Tips, Vraag en antwoord, Matras, Lattenbodem, Hoofdkussen, Beweging tijdens de slaap, Slaapkwaliteit, Slaaponderzoek, Instituut Proschlaf, 's Nachts zweten, One-fits-all matras, Boxspring