Lattenbodem - De teamspeler voor gezond slapen.

02.05.2019

In mijn ontmoetingen met matraskopers krijg ik herhaaldelijk de vraag wat "de juiste lattenbodem" is. Daarbij hoor ik steeds weer uitspraken als:

• "Ik wil mijn lattenbodem graag behouden. Hij was namelijk zo duur"
• "Het probleem moet absoluut de matras zijn, want mijn lattenbodem is nieuw"
• "Denkt u dat mijn lattenbodem nog in orde is?"

Paradoxaal genoeg wordt de lattenbodem tegenwoordig vaak apart van de matras gekocht. D.w.z. eerst de matras en dan de lattenbodem, of omgekeerd. In de zin van een allesomvattende benadering van een slaapplek is dit, logisch gezien, onzin.

Ik wil even de tijd nemen om dieper op het probleem in te gaan. Bij het zoeken naar een nieuwe matras, moet altijd tegelijkertijd de vraag naar de lattenbodem gesteld worden. De lattenbodem, die voor de ene matras als ideale basis fungeert, kan voor een andere matras het verlies van de matrasstatica en het aanpassingseffectiviteit betekenen. Heb ik bijv. een individueel aangepaste matras, dan heb ik geen flexibele lattenbodem nodig. De matras neemt dan namelijk de gewenste aanpassingsfunctie over en heeft “slechts” een stabiele basis nodig om de interne statica te behouden.

Natuurlijk is de situatie bij andere matrasontwikkelingen weer anders, zodat daar een flexibele lattenbodem met een bijpassende matras absoluut weer wel gerechtvaardigd is. Advies door geschoolde specialisten speelt daarbij een centrale rol.

Voor de zekerheid drie kleine tips om verkeerde aankopen te voorkomen:

(1) Indien mogelijk, de lattenbodem en de matras op dezelfde plaats en op hetzelfde moment aanschaffen!

(2) Laat u door de adviseur uitleggen hoe de functie van de matras wordt ondersteund door de lattenbodem!

(3) Als u geen logische antwoorden krijgt, laat u dan ergens anders adviseren!

Vriendelijke groet Ilyas Merl

Categorie Van Ilyas Merl

Label Inkijkjes, Tips, Van Ilyas Merl, Lattenbodem, Slaapkwaliteit, Slaaponderzoek, Slaapadvies