Bestaat de optimale slaaphouding eigenlijk wel?

22.01.2021

Gecertificeerd slaapadviseur Gordon Hengst legt uit waar het bij de slaaphouding om gaat.

Slapen is voor de mens van vitaal belang, omdat het ons helpt te regenereren en kracht te vinden voor de volgende dag. Het is echter niet alleen het aantal uren slaap per dag dat ons gezond en vitaal houdt, maar vooral ook de kwaliteit van de slaap. Deze wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. En het is ook voor een groot deel afhankelijk van onze slaaphouding.

Tijdens onze slaap- en ligadviezen ontmoeten we zowel de perfect gezonde 'normale' consument als de goed getrainde wedstrijdsporter, maar ook mensen met lichamelijke klachten of beperkingen. We zijn allemaal uniek en dat spiegelt zich ook af in onze manier van liggen! Dat is ook de reden waarom er geen algemeen antwoord kan worden gegeven op de vraag wat de optimale lighouding is.

Er zijn echter een paar algemene regels om in gedachten te houden:

Rug- en zijligging
Bij de rug- en zijligging is de verdeling van de belasting in het wervelkolomstelsel ongeveer in evenwicht, d.w.z. dat het lichaam zich kan ontspannen en dat de wervelkolom en de structuren eromheen recht blijven. Bij bijzonder gevoelige mensen met rugpijn verdient de zijligging de voorkeur, omdat de lendenwervelkolom dan, als de rug goed is gepositioneerd, optimaal kan worden ontlast. Ook voor mensen met snurkproblemen is de zijligging de beste keuze, omdat de luchtwegen in deze houding open blijven, waardoor het snurken in veel gevallen verminderd wordt. Matrassen en hoofdkussens hebben in deze slaaphoudingen een grote invloed op het liggedrag, omdat ze ervoor zorgen dat er zich essentiële ondersteunende eigenschappen op het lichaam kunnen ontvouwen.

Om het wervelstelsel te ondersteunen en de tussenwervelschijven de gelegenheid te geven voldoende te regenereren, dient u uw wervelkolom zoveel mogelijk neutraal (= recht) te houden en zo slaapklachten te verminderen of volledig te voorkomen. Ook hier kan een op het lichaam afgestemd slaapoppervlak voor een aanzienlijke verbetering zorgen.

Buikligging en ligging half op de buik (stabiele zijligging)
Deze slaaphouding zorgt voor een draaiing in de nek en in het gebied van de lumbale wervelkolom en verhindert zo een gelijkmatige ontlasting van de wervelkolom en de omliggende musculatuur. Hierdoor kunnen drukpunten ontstaan die kunnen leiden tot spanning of zelfs pijn in de nek, schouders en lendenwervelkolom. Deze twee verschillende houdingen zijn zogenaamde "noodslaaphoudingen". Het lichaam neemt ze meestal aan, als het niet gewend is aan iets anders of als het in de andere posities niet goed genoeg ondersteund wordt.

Tijdens de zwangerschap , maar uiterlijk vanaf de 22e week van de zwangerschap moet de rugligging vermeden worden, omdat er anders problemen met de bloedtoevoer kunnen ontstaan. De optimale houding wordt hier geboden door de zijligging op de linkerzij. Over de rechterzij loopt namelijk een belangrijke ader - de Vena cava - die niet mag worden samengedrukt.

Waarom liggen we zoals we liggen?
Soms zijn er in de loop van de tijd slaapgewoontes ontstaan (kussen onder je hoofd proppen / op je buik slapen / enz.), die een regeneratie bevorderende slaaphouding bemoeilijken. Daarbij kunnen psychologische, orthopedische of neurologische factoren een rol spelen. Wij raden u daarom aan, om uw therapeut/arts of een gecertificeerd slaapadviseur te raadplegen over uw slaaphouding. Soms leiden zelfs kleine tips, zoals bijv. een kussentje tussen de knieën, tot een aanzienlijke verbetering van de slaapkwaliteit.

Conclusie:
Het kiezen van de juiste matras, kussen en lattenbodem is cruciaal voor een gezonde nachtrust in elke houding. Geteste en gecertificeerde slaapexperts begeleiden u op een vertrouwde manier naar uw doel: een goede nachtrust. Gordon Hengst, gecertificeerd slaapadviseur Graz

Bildquelle: People photo created by master1305 - www.freepik.com

Categorie Beweging tijdens de slaap

Label Tips, Matras, Beweging tijdens de slaap, Slaapadvies, Van Gordon Hengst