Slaap je al of ben je nog aan het piekeren?

04.05.2021

Psychologe Luca Merl MSc. geeft tips om slaapproblemen tegen te gaan.

We besteden als mensen ongeveer een derde van ons leven aan de slaap waarbij ons lichaam zich herstelt van de dag (regenereert). Slapen vervult verschillende belangrijke functies, die noodzakelijk zijn voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Natuurlijke slaap helpt ons om de celstructuur te vernieuwen, ons immuunsysteem te versterken en onze harde schijf (hersenen) regelmatig te ontdoen van 'data-afval', waardoor de geheugencapaciteit wordt vergroot. Ook worden prikkels, die ons de hele dag beïnvloeden, 's nachts in een soort onbewuste "psychotherapie" verwerkt door middel van dromen.

In de afgelopen jaren, maar vooral ook in stressvolle tijden, zijn slaapstoornissen helaas een steeds vaker voorkomend verschijnsel geworden. In de meeste gevallen verhinderen psychologische factoren dat we de rust krijgen waar we eigenlijk naar verlangen. Soms kan het zelfs zo ver komen dat we 's avonds bang zijn om naar bed te gaan, omdat we verwachten dat de verlangde slaap niet zal komen. In andere situaties kan het voorkomen dat de slaappatronen, door het verlies van vertrouwde structuren van het dagelijks leven, zodanig verschuiven dat de natuurlijke en rustgevende slaap wordt verstoord.

De wereldwijd toonaangevende organisatie op het gebied van slaap en slaapstoornissen, de American Sleep Association, geeft eenvoudige maar effectieve tips voor het verbeteren van de slaapkwaliteit en de slaaphygiëne.

Regels voor slaaphygiëne:

Houd vaste tijden aan voor het naar bed gaan en opstaan
Gaat u, indien mogelijk, altijd op dezelfde tijd naar bed. Het meest ideaal is het als u niet meer dan max. 20 minuten van deze tijd afwijkt.

Vermijd dutjes overdag
Elk dutje vermindert de drang om te slapen die 's nachts zo belangrijk is. Bovendien verkort het slapen overdag de slaapduur voor de volgende nacht, wat ook kan leiden tot slaapfragmentatie.

Blijf in bed niet langer dan 5 tot 10 minuten wakker
Als u midden in de nacht wakker wordt en uw gedachten gaan malen, ga dan uit bed en ga in het donker op een stoel of bank zitten en wacht tot u weer slaperig wordt. Zet de televisie of uw mobiele telefoon NIET aan. In plaats van dat het u helpt, maakt het u nog meer wakker.

Vermijd tv-kijken, het gebruik van een computer of een mobiele telefoon en lezen in bed.
Het bed mag maar voor twee dingen gebruikt worden: slapen en seks. Blauw licht van uw technische apparaten activeert en stimuleert uw circadiane ritme.

Zorg voor voldoende frisse lucht en een passende temperatuur in de slaapkamer
Zet een raam open, om voor voldoende frisse lucht te zorgen. Als alternatief kunt u, om tocht te voorkomen, een luchtreiniger gebruiken. De temperatuur in de slaapkamer moet iets koeler zijn dan in de rest van uw huis.

Ik wens u het allerbeste voor uw gezondheid en slaap lekker. Omdat we allemaal weten dat een goede nacht de voorwaarde is voor een goede dag.

Luca Merl, MSc.
Arbeidspsychologe en klinisch psychologe

Bildquelle:Woman photo created by stockking - www.freepik.com

Categorie Tips

Label Tips, Matras, Slaapkwaliteit, Slaaponderzoek