Bijna geen enkele testuitslag brengt zoveel vreugde als een positieve zwangerschapstest. Maar hoe
groot de euforie over uw eigen kroost ook mag zijn, het i
s belangrijk om tijdens de zwangerschap de
juiste balans te vinden voor uw eigen lichaam.
Niet alleen de dagen, maar ook de nachten kunnen een uitdaging zijn voor zwangere vrouwen - van pijnlijke ledematen tot misselijkheid en
slaapstoornissen. De lijst van mogelijke lichamelijke symptomen is lang.
Daarom vroegen we aan de slaapexperts van slaapTEQ de beste tips om je nachtrust tijdens de zwangerschap zo aangenaam mogelijk te maken
Tip 1: De juiste slaaphouding met een babybump
Hoe dichterbij de bevalling komt, hoe meer zwangere vrouwen het liefst op hun zij slapen. De meningen verschillen over het slapen op de linker- of rechterzij. Sommige artsen raden de linkerzij aan omdat dit beter is voor de doorbloeding van de placenta - het belangrijkste is dat je op je zij ligt.
Vanaf de 22e week van de zwangerschap moet de rugligging echter in elk geval worden vermeden, omdat er dan te veel druk wordt uitgeoefend op de bloedvaten in de buik en de inwendige organen. De meeste zwangere vrouwen vinden de buik- en rugligging in het begin van de zwangerschap oncomfortabel.
Tip 2: De juiste matras voor zwangere vrouwen
Individuele slaapsystemen die precies zijn afgestemd op persoonlijke behoeften en fysieke kenmerken ondersteunen het lichaam tijdens de slaap. Dit is nog belangrijker tijdens de zwangerschap, omdat het lichaam zijn grenzen bereikt.
Een matras op maat in combinatie met een ergonomisch kussen zorgt voor de best mogelijke nachtrust. Het is belangrijk dat de matras voortdurend kan worden aangepast aan de huidige omstandigheden - zelfs tijdens de zwangerschap. Het is ook zinvol om het slaapoppervlak na de bevalling aan te passen, zodat het lichaam 's nachts beter kan herstellen van de spanningen van de afgelopen negen maanden.
Als u geïnteresseerd bent, kunt u hier een orthopedische matrassen op maat vinden. Die kunnen worden aangepast aan uw huidige omstandigheden tijdens en na de bevalling.
Tip 3: De juiste ondersteuning in bed
Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam extreem snel. Bovendien hoopt het extra gewicht zich maar op één plaats op. Precies daarom moeten zwangere vrouwen hun buik 's nachts individueel ondersteunen. Een borstvoedingskussen is ook geschikt voor dit doel en kan ook na de bevalling worden gebruikt. Als de buik wordt ondersteund, kunnen spieren en dergelijke zich gemakkelijker ontspannen.
Bovendien zorgt een kussen op de juiste hoogte ervoor dat de wervelkolom recht blijft tijdens de slaap. Maar ook een kussen tussen de benen zorgt voor een goede uitlijning van de wervelkolom. Waarom het hoofdkussen zo belangrijk is voor een goede nachtrust, lees je hier.
Tip 4: Voldoende beweging tijdens de zwangerschap
Niet te veel, maar ook niet te weinig beweging is aan te raden tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat wandelingen van 20 tot 30 minuten volstaan. Daarnaast bevorderen Yoga en Pilates de bloedsomloop tijdens de zwangerschap. Contactsporten of sporten die veel kracht of beweging vereisen, moeten tijdens de zwangerschap op zijn minst worden beperkt.
Als het lichaam tijdens de zwangerschap de juiste hoeveelheid beweging krijgt, slapen zwangere vrouwen meestal veel beter.
Tip 5: Veel ontspanning voor de bevalling
Of het nu gaat om meditatie, ademhalingsoefeningen of autogene training: ontspanningstechnieken helpen zwangere vrouwen om te gaan met de verhoogde fysieke stress die de baby veroorzaakt. Een paar seconden zijn al genoeg om het lichaam tot rust te laten komen.
Natuurlijk moet stress tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk worden vermeden. Als zwangere vrouwen niet genoeg rust krijgen, kan dit in extreme gevallen leiden tot complicaties. Met drukke agenda's moeten zwangere vrouwen zeker steun zoeken bij vrienden, familie en kennissen. Vooral kort voor de bevalling is het raadzaam voor zwangere vrouwen om zo vaak mogelijk te ontspannen.
Er is veel waar aanstaande moeders rekening mee moeten houden om hun lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op de geboorte van hun kind. Dit geldt natuurlijk ook 's nachts. Bij slaapTEQ krijgen zwangere vrouwen een matras op maat dat past bij hun lichaam, dat tijdens en na de zwangerschap gemakkelijk kan worden aangepast.
Bovendien weten de slaapexperts van slaapTEQ hoe ze het matras moeten afstemmen op het kussen en de lattenbodem, zodat het slaapoppervlak zijn regeneratieve kracht volledig kan ontplooien. Een goede nachtrust is vooral belangrijk in het dagelijks leven met onze kleintjes, want na een rustige nacht volgt een energieke dag vol energie.
We wensen alle zwangere vrouwen een goede nachtrust - in het beste geval op een slaapTEQ matras op maat - en nog meer het allerbeste voor hun kinderen.