Hoe belangrijk is een kwaliteitsmatras eigenlijk?

20.01.2020

Tijdens mijn werk als slaapadviseur heb ik met veel verschillende mensen te maken gehad. Velen van hen zijn naar mij toegekomen om eindelijk verlichting te vinden voor verschillende problemen. Vaak gaat het hierbij om pijn in de schouders, nachtelijke rugpijn, slapende/tintelende armen/benen, moeite met doorslapen, spanning in de nek en nog veel meer. Maar, is de matras echt de oorzaak van deze klachten?

De matras is een van die persoonlijke dingen, waarmee we meer tijd doorbrengen dan met enig ander ding in onze omgeving. Volgens 'Statistik Austria' slapen Oostenrijkers doordeweeks gemiddeld 8,5 uur en in het weekend 9 uur. Er wordt dus ruim 1/3 van de dag op de slaapplek doorgebracht. Of de matras van invloed is op de gezondheid, kan daarom met een duidelijk JA beantwoord worden.

Het Instituut voor Slaaponderzoek Proschlaf, van het Ärztezentrum Salzburg (AZS), heeft in een studie onderzocht, wat de verbanden zijn tussen enerzijds problemen in het nek- en schoudergebied en de rug- en de heupzone, en anderzijds de kwaliteit van het slaapoppervlak. De resultaten laten op indrukwekkende wijze zien, hoe belangrijk de matras is om comfortabel te kunnen slapen. Te hard liggen zorgt vaak voor spanning in de nek- en de schouders en ook voor rug- of heuppijn.

Deze kennis betekent natuurlijk nog niet dat alle klachten automatisch te wijten zijn aan de matras. Voeding, lichaamsbeweging, beroep en persoonlijke gevoeligheid voor stress zijn essentieel voor een gezond leven en vormen samen de vier pijlers van een symptoomvrij dagelijks leven (zie figuur). De afzonderlijke kolommen hebben één gemeenschappelijke eigenschap. Ze worden in wezen bepaald door onze dagelijkse activiteiten. Maar zoals geldt voor elk gebouw, moeten ook deze pijlers op een goede fundering gebouwd worden. Genetica is een factor die door ons zelf niet of slechts in geringe mate kan worden beïnvloed. Daarom kan het worden omschreven als onderdeel van de basis voor een symptoomvrij dagelijks leven.

In dit verband, wordt ook het buitengewone belang van het juiste ontwerp van de slaapplek duidelijk. De matras is de basis, die ervoor zorgt dat de gebieden die we in de loop van de dag beïnvloeden, zich in hun volledige werking kunnen ontplooien. Een goede nacht is een voorwaarde voor een goede dag. Een slechte slaaphouding kan dan ook leiden tot lichamelijke ongemakken en vervolgens tot het falen op de deelgebieden van de vier pijlers. Een gebrek aan nachtrust is immers rechtstreeks van invloed op de prestaties van het individu. Een klachtenvrij dagelijks leven is daarom niet mogelijk.

De slaapplek is dus onderdeel van de basis voor een gezond, symptoomvrij leven en moet daarom in acht worden genomen als het gaat om het verlichten van gezondheidsproblemen.

Categorie Van Ilyas Merl

Label Inkijkjes, Tips, Vraag en antwoord, Van Ilyas Merl, Matras, Slaapkwaliteit, Slaaponderzoek, Slaapadvies, Slapende armen en benen, Wervelkolom, Tussenwervelschijf