Tussenwervelschijf- probleem: waarom is de matras belangrijk?

30.04.2019

Bij klachten van de wervelkolom spelen o.a. de volgende leefomstandigheden een belangrijke rol:

  • Werkplek (bijv. achter de computer)
  • Overbelasting (zwaar en verkeerd tillen)
  • Lichamelijke fitheid (Gebrek aan spierstabiliteit)
  • Afnemende hoogte van de tussenwervelschijf naarmate men ouder wordt
  • Andere omstandigheden (ongevallen, ziekten, enz.)

De hernia

We spreken van een hernia, als de gelatineuze kern (nucleus pulposus) van de schijf uit de schijfstructuur komt, die bestaat uit de kern en de vezelige ring (annulus fibrosus). Op het diagnoseblad wordt meestal discus prolaps genoteerd. Daartegenover staat protrusie, waarbij het drukevenwicht in de tussenwervelschijf wordt verstoord en er progressie optreedt, maar de annulus fibrosus op zijn plaats blijft en niet door de kern wordt doorbroken. Bij zowel protrusie als bij prolaps, is er sprake van extra druk op de spinale zenuwen die het wervelkanaal verlaten. Dit kan leiden tot sensorische en motorische beperkingen, en zorgen voor pijn.

De matras en de tussenwervelschijf

Er moet op twee dingen worden gelet:

(1) Ligpositie

De zijligging is de optimale houding voor de wervelkolom. Daarbij worden alle tussenwervelschijven en ruggengraatstructuren, (zenuwen, musculatuur, fascia, enz.) gelijkmatig be- of ontlast. Voorwaarde voor deze juiste manier van liggen is een matrastextuur die is afgestemd op het lichaam. Alle onderdelen die ruimte nodig hebben kunnen wegzakken (schouder, bekken). Lichaamsgebieden waar ondersteuning nodig is, krijgen voldoende steun (taille). Is het niet mogelijk om een dergelijke houding in de loop van de nacht vast te houden, dan kan dat een teken zijn van onvoldoende ergonomische positionering. Vooral posities waarin de belasting niet gelijkmatig verdeeld is zijn bijzonder slecht voor hernia's. Voorbeelden hiervan zijn de buikligging (vooral bij problemen met de cervicale wervelkolom) en de half-buikligging (vooral bij problemen met de lumbale wervelkolom).

(2) Matrastextuur

Zelfs als de zijligging kan worden aangenomen, kunnen problemen niet worden uitgesloten. Zelfs kleine drukverschillen in de structuur van de wervelkolom kunnen al voldoende zijn, waardoor het overgevoelige incidentgebied tot klachten leidt. De wervelkolom moet in een rechte, drukontlastende positie liggen en de nodige steun in de taille krijgen, om een optimale ontlasting van de zenuwstructuren mogelijk te maken. Een correcte lighouding en matrastextuur kunnen de hernia/protrusie niet verhelpen. Het is echter duidelijk, vooral bij dit soort klachten, dat een verkeerde lighouding 's nachts kan leiden tot een verergering van de klachten. Daarentegen leidt een ontlastende houding tot regeneratiebevorderende processen in en rond het getroffen gebied.

Het is altijd raadzaam om een arts en een fysiotherapeut te raadplegen, voor medische en therapeutische ondersteuning en om verlichtingsstrategieën voor het dagelijks leven te vinden.

Categorie Wervelkolom

Label Vraag en antwoord, Van Ilyas Merl, Slaapkwaliteit, Slaapadvies, Slaaphouding, Wervelkolom, Tussenwervelschijf, Dislocatie van tussenwervelschijf