Wat kost een goede nachtrust? "800 Euro...? Is een matras mij echt zoveel waard?”
Niet zelden worstelen matraskopers met de vraag welke financiële investering zinvol is. Geen wonder, want matrassen in alle prijsklassen worden met dezelfde uitbundige reclameboodschappen aangeprezen. Dus waarom 500 Euro meer uitgeven, als hetzelfde beloofd wordt voor 300 Euro?
"Wie veel geld heeft, kan speculeren; wie weinig geld heeft, moet niet speculeren" - André Kostolany
Het kopen van een matras wordt vaak gezien als een risico, waarbij het moeilijk is om te beoordelen of de investering de moeite waard is. 20 minuten proefliggen is vaak gewoon niet genoeg om de geschiktheid van een slaapoppervlak voor de gezondheid te beoordelen. Het lichaam kan de nieuwe prikkels van het slaapoppervlak vaak pas na enkele weken of maanden verwerken en laat daarom meestal pas na deze acclimatisatiefase het werkelijke effect van de matras zien.
Dat gaat als volgt: "De eerste weken was de matras prima, maar na ongeveer een maand had ik ineens rugpijn en kon 's nachts niet meer slapen".
Er zijn echter oplossingen voor dit probleem. Geïndividualiseerde matrassen bieden de mogelijkheid om aanpassingen aan te brengen, niet alleen vóór maar ook na de aankoop. Uiteraard zijn deze systemen vaak duurder. Maar juist daarom is het noodzakelijk om het volgende in gedachten te houden:
De gemiddelde levensduur van een matras is 7 tot 10 jaar (oudere systemen vertonen dan vaak tekenen van slijtage, of worden om hygiënische redenen niet meer aanbevolen). 7 jaren, dat zijn ca. 2555 dagen en nachten. Als ik nu een geïndividualiseerde matras koop voor 800 Euro, dan komt dat neer op 31 cent per nacht. Het kost per nacht dus, minder dan een broodje.